Kuymak Tarifi

Malzemeler

 
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Sade yağ (tereyağı, margarin de olabilir)
Üzeri için;
  • Sade yağ
  • Tarçın
  • Antep fıstığı

 

Yapılışı

Bir buçuk kaşık unu küçük bir tencerede kavurun. Yalnız sadece un kokusu çıkana kadar rengini değiştirmeden, yakmadan karıştırarak un kokusunu iyice alın. Sonra soğumaya bırakın baya soğuk olacak. Bu sırada şekere kuymağı koyacağınız kase ile bir kase su koyun ve eritin. Un soğuduktan sonra içine dökün ve karıştırın. Topaklanma oluyor ama el çırpıcısı ile çırparak özlestirin. Un sıcakken kesinlikle koymayın. İçine bir tatlı kaşığı kadar yağı da koyup karıştırarak kaynatın. Muhallebi kıvamı gibi oluyor. Öyle olunca indirip kaselere koyun. Üzerine yağı eritip sıcakken gezdirin. Fıstık, tarçın, ceviz ile süsleyip servis yapabilirsiniz. Ayrı bir tavsiye yağ ile fıstığı birlikte eritirseniz de tadı farklı oluyor. Afiyet olsun.

Ölçüler bir buçuk kaşık una iki kaşık şeker. Su ölçüsü ise piştikten sonra içinde servis yapacağınız kase dolusu su. Eğer kase küçükse un ve şeker oranını azaltın. Ayrıca bir iki kilo unu bu şekilde kavurup nem aldırmadan kavanozda saklayabilirsiniz. Böyle olunca canınız istediğinde hemen şekerli suyu katar pişirirsiniz. Soğutma işlemi olmadığından pratik olacaktır.

Afiyet Olsun