Kayseri Mantısı Tarifi

Malzemeler

 
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1 kahve fincanı su
  • Tuz
 
İçi için:
  • 250 gram yağsız kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, karabiber
 
Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (50 gram)
  • 4-5 diş sarımsak
  • Yarım kilo yoğurt
  • Kırmızı biber

 

Yapılışı

Yoğurma kabına unu alarak ortasını açıyoruz. Açtığımız yere yumurta, tuz ve suyu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında  hamur olan kadar yoğuruyoruz. Yumurta kadar bezeler yaparak üzerini nemli bir bez örtüp 20 dakika kadar  dinlenmeye bırakıyoruz.

Bir kapta incecik doğranan soğan, kıyma, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. Unlanmış bir zeminde bezeleri 1 mm kalınlığında açıyoruz. Ardından 1 cm lik kareler şeklinde kesiyoruz. Ortalarına da kıymalı harçtan ekleyerek dört köşesini de üstte birleştiriyoruz.

Tencereye suyu kaynatarak içine 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ve birazda tuz ekliyoruz. Mantıları tencereye alarak ( iki seferde) yumuşayana kadar pişirip suyunu süzdürerek servis tabağına alıyoruz. Tereyağını eriterek salça, dövülmüş sarımsak ve kırmızı biberi ekleyip kavuruyoruz. 2-3 yemek kaşığı mantıların haşlanma suyundanda ekleyerek sosu hazırlıyoruz. Bir yandan da saırmsaklı yoğurdu hazırlıyoruz. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu bırakıyoruz. Ardından salçalı sosunu da üzerine gezdirerek servis ediyoruz. 

Afiyet olsun.