Çiğköfte Tarifi
Malzemeler
- 300 gr çiğköftelik kıyma(yağsız, kara et)
- 6 adet domates
- 1 su bardağı isot
- 1 soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 bağ maydanoz
- 1 bağ yeşil soğan
- 10 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
- 2 adet limon
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- tuz, acı toz biber, zeytinyağı
Yapılışı
Domatesi rendeliyoruz veya rondodan geçiriyoruz. Soğanı ve sarımsakları da rendeliyoruz. Öncelikle isotu ve salçayı bir kaba alıyoruz. Üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar domates rendesinden ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Soğan ve sarımsak rendelerini de ilave ediyoruz.
Çiğ köfteyi yapacağımız özel tepsinin bir kenarına çiğ köftelik bulguru alıyoruz. Bir kenarına kıymayı koyuyoruz domates suyuyla ıslattığımız isotu kıymayla karıştırıyoruz. Bir süre yoğuruyoruz. Kıymayı bu aşamada isotla pişirmiş oluyoruz. Daha sonra yavaş yavaş bulgurla kıymayı karıştırıyoruz, yoğurarak. ara ara domates rendesi ilave ediyoruz. Eğer domates rendesi az gelirse 1-2 tane rendeleyip ekleyebiliriz. 1-2 tane limonu iyice yıkıyoruz ve incecik dilimliyoruz. Bunu da çiğköftenin içine atıp yoğuruyoruz. 3-4 dk yoğurduktan sonra limon dilimlerini alıyoruz. İsterseniz bu aşamayı yapmayabilirsiniz. Bulgur yumuşayıp çiğköfte kıvamını almaya başlayınca incecik doğradığımız yeşil soğanı ve maydanozu da ekliyoruz. Bir süre daha yoğuruyoruz. Daha sonra üzerine zeytinyağı gezdirip şekil veriyoruz. Dilerseniz son aşamada acı toz biber ekleyebilirsiniz. İsotun ve salçanın tuzu yeterli geliyor değilse tuz eklemesi de yapabilirsiniz. Bulgur kişi sayısına göre ayarlanmıştır kişi başı 1 çay bardağı bulgur yeterli gelmektedir.
Afiyet olsun
BAKLİYAT VE TAHIL YEMEK TARİFLERİ |
Çiğköfte |
Kuru Fasulye |
Etli Nohut |
Börülce Piyazı |
Mercimekli Köfte |
Fellah Köftesi |